Parcs nacionals

La Xarxa de Parcs Nacionals és un sistema integrat per a la protecció i la gestió d’una selecció de les millors mostres del Patrimoni Natural Espanyol. Està conformada pels Parcs Nacionals que la integren, el marc normatiu, els mitjans materials i humans, les institucions i el sistema de relacions necessari per funcionar.

Mapa dels Parcs Nacionals de l’Observatori TIAMAT

Parc Nacional Marítimo-Terrestre de l’Arxipèlag de Cabrera

A poc més d’una hora de navegació des de Mallorca, l’Arxipèlag de Cabrera és el millor exponent d’ecosistemes insulars no alterats del Mediterrani espanyol. Des del 1991, el Parc Nacional Marítimo-Terrestre aixopluga tota la riquesa natural d’aquest conjunt d’illes i d’illots calcaris: colònies importants d’aus marines, espècies endèmiques i un dels fons marins més ben conservats del nostre litoral. Els fons marins representen una part molt important del Parc, amb més de 200 espècies de peixos i nombrosos invertebrats endèmics.

Parque Nacional Marítimo-Terrestre de Islas Atlánticas

Des de la ria de Arousa fins a la de Vigo s’encadenen aquestes illes, emergint de l’oceà i embellint el paisatge marí amb la màgia dels penya-segats. A les entranyes, al fons del mar, es guarden les més preuades riqueses ecològiques d’aquest parc, custodiades pels canons dels antics vaixells aquí enfonsats. Representa sistemes naturals lligats a zones costaneres i plataforma continental de la regió Eurosiberiana. Els penya-segats, les garrigues, les dunes i les platges, així com els diferents fons marins (de roca, de sorra, de petxina…) creen un gran mosaic d’ecosistemes en aquestes illes i les aigües que els envolten. Aquesta diversitat d’escenaris dona cabuda a un gran nombre d’espècies: més de 200 tipus d’algues entre les quals es refugien i crien gran quantitat de peixos i mol·luscs, aus marines que nien a les lleixes dels penya-segats i pesquen a les aigües poc profundes, plantes sorprenentment adaptades a viure entre les sorres de les dunes o a les estretes esquerdes dels penya-segats.

Parque Nacional de Doñana

El Parque Nacional de Doñana és un mosaic d’ecosistemes que tenen una biodiversitat única a Europa. Destaca sobretot la maresma, d’extraordinària importància com a lloc de pas, cria i hibernació per a milers d’aus europees i africanes. Al parc hi viuen espècies úniques, i en seriós perill d’extinció, com l’àliga imperial ibèrica i el linx ibèric. Doñana suposa la confluència d’un conjunt d’ecosistemes (platja, dunes, vedats, maresma…) que doten aquest parc d’una personalitat única.