Sobre nosaltres

Què és l’Observatori Tiamat

L’Observatori marí del canvi global a la Xarxa de Parcs Nacionals (Observatori TIAMAT) analitza els impactes derivats del canvi global als sistemes marins de la Xarxa de Parcs Nacionals i desenvolupa eines de seguiment i d’alerta davant d’esdeveniments oceànics extrems utilitzant dades de satèl·lit disponibles des del 1982.

TIAMAT incorpora la teledetecció a la investigació, l’anàlisi i l’avaluació permanent dels sistemes marins dels Parcs Nacionals. La finalitat última és possibilitar la creació d’un Observatori Marí per fer front al canvi climàtic al Parc Nacional Marítimo-Terrestre de l’Arxipèlag de Cabrera, el Parque Nacional Marítimo-Terrestre de Islas Atlánticas i la zona del front marí del Parque Nacional de Doñana. 

Monitoritza de manera contínua els sistemes naturals marins de la Xarxa de Parcs Nacionals per obtenir dades de temperatura, clorofil·la, nivell del mar i altres variables oceàniques essencials.

Accés obert

TIAMAT ofereix les seves eines en accés obert per donar suport a la gestió sostenible, la conservació i la preservació de la biodiversitat, els ecosistemes i l’entorn socioeconòmic dels Parcs Nacionals amb sistemes naturals marins.

Sabies que…

… Tiamat és una deessa primordial del mar d’origen sumeri i babilònic, mite femení de la creació i de la lluita entre l’ordre creador i el caos. A l’Observatori TIAMAT, l’ordre de l’anàlisi de dades lluita contra el caos del canvi global.

… El canvi global en els sistemes naturals marins dels Parcs Nacionals és el conjunt d’alteracions produïdes de manera directa o indirecta per l’activitat humana i que afecten tant el funcionament dels ecosistemes marins com la biodiversitat, les condicions climàtiques o la socioeconomia.

Organització

L’Observatori TIAMAT és un projecte coordinat per l’Instituto de Ciencias Marinas de Andalucía (ICMAN-CSIC), el Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) i l’Instituto de Investigaciones Marinas de Vigo (IIM).

Panell de consulta

Les necessitats i les funcionalitats de l’Observatori TIAMAT es defineixen sota un enfocament participatiu en el marc d’un Panell de Consulta, que involucra agents i col·lectius que aporten les seves percepcions, inquietuds i possibles solucions.

Projecte 2715/2021 (Observatorio TIAMAT) finançat per l’Organisme Autònom Parcs Nacionals del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.